Ochutnávka vína
Od hroznu až do skleničky
Ať už červené, bílé nebo růžové: ponořte se do světa jihotyrolského vína. Během ochutnávky vína na dovolené na statku si vychutnáte nejen sklenku dobrého domácího vína, ale také odpovídající příběh.
Ať už červené, bílé nebo růžové: ponořte se do světa jihotyrolského vína. Během ochutnávky vína na dovolené na statku si vychutnáte nejen sklenku dobrého domácího vína, ale také odpovídající příběh.
Vinice v Jižním Tyrolsku se rozprostírají od údolí Vinschgau přes údolí Etschtal až do nejjižnější části země a přes údolí Eisacktal až do Brixenské údolní pánve. Krajina v těchto oblastech je tedy z velké části charakterizována pergolami a mřížemi, do kterých zemědělci zapichují vinnou révu. Vinařské oblasti se vyznačují především rozmanitostí krajiny. Odpovídajícím způsobem se liší i odrůdy vinné révy. V Jižním Tyrolsku mají původ nejméně tři významná vína: Lagrein, který je stále oblíbenější, Vernatsch, nejrozšířenější jihotyrolské červené víno, a Gewürztraminer, který je neodmyslitelně spjat s vinařskou obcí Tramín.
Nikde jinde si nemůžete prohlédnout cestu vína tak zblízka jako na vinařském statku s rekreačními apartmány a pokoji. Tam máte možnost nahlédnout do zákulisí pěstování vína a sledovat zemědělce při práci. Na podzim, během sklizně hroznů, jste přímo u toho, když se hrozny přivážejí. Také při lisování a stáčení je toho hodně k vidění. S velkou hrdostí vám hospodář nalije první doušek nového vína. Domácí vína se ochutnávají v příjemné atmosféře přímo ve vinném sklípku na statku. Selka k tomu podává vydatnou slaninu, pikantní sýr a křupavý schüttelbrot.