Ovocnářský statek
Středomořská atmosféra a ovocné chvíle štěstí
Na jihotyrolských ovocnářských statcích roste nádherné ovoce dozrávající na slunci, jako jsou jablka, hrušky, třešně nebo proslulé meruňky z Vinschgau. Přibližně 500 statků pod značkou „Roter Hahn“ láká mnoho rekreantů nejen v době květu jablek a v době sklizně..
Na jihotyrolských ovocnářských statcích roste nádherné ovoce dozrávající na slunci, jako jsou jablka, hrušky, třešně nebo proslulé meruňky z Vinschgau. Přibližně 500 statků pod značkou „Roter Hahn“ láká mnoho rekreantů nejen v době květu jablek a v době sklizně..
Zakousněte se do křupavého jablka, čerstvě utrženého ze stromu. Vychutnejte si přirozeně zakalenou jablečnou šťávu a sušené ovoce. Projeďte se na kole mořem květů v údolí Etschtal. Nebo si prostě přečtěte knihu pod starou hruškou ve středomořské zahradě. To vše a mnohem více můžete zažít na dovolené na ovocnářském statku v Jižním Tyrolsku.
Od květu až po jablko
Jižní Tyrolsko je známé především jako jeden z nejrozvinutějších ovocných sadů v Evropě. Jakmile jsou jabloně ořezány a všechny přípravy na novou sezónu ukončeny, netrvá dlouho a od jižní části údolí Etschtal přes Meran až po Horní Vinschgau na západě, ale také v údolí Eisacktal, udávají rozhodující tón dvě barvy: červená a bílá, kam až oko dohlédne!
V dubnu a květnu rozkvétá oblast o rozloze přibližně 18 000 hektarů na slunné straně Alp – a začíná koloběh mnoha jablečných životů.
Díky mírným teplotám na jih od Alp se na jaro těší nejen květy, ale také hosté, kteří mohou nasávat první hřejivé sluneční paprsky a užívat si moře květů při cyklistických výletech, pěších túrách nebo jen při odpočinku na balkoně svého rekreačního apartmánu.
Odpočinek i aktivita
Dovolená na ovocnářském statku nabízí zajímavé zážitky po celý rok. V létě si můžete vychutnat středomořské klima na zahradě pod třešní, natrhat si čerstvé meruňky na louce v sadu nebo si pochutnat na lesních plodech. Na podzim můžete sklízet zralá jablka a hrušky a ochutnáte čerstvou jablečnou šťávu. A v zimě můžete selce pomoci upéct jablečný štrúdl nebo jablečný kiachl – samozřejmě s následnou ochutnávkou. Během prohlídky sadů vám hostitelé rádi prozradí, jaké kroky a triky jsou nutné ke sklizni toho nejlepšího ovoce. Při následné ochutnávce jablek budete překvapeni, jak rozdílně jednotlivé odrůdy chutnají.
Samá jablka? Nejenom!
Díky mírnému jihotyrolskému klimatu se na ovocnářských statcích daří také aromatickým hruškám, bobulovinám, meruňkám, švestkám a třešním. Selka je všechny zpracovává na sirupy, marmelády, sušené ovoce, ocet nebo destiláty. Během dovolené na ovocnářském statku máte možnost nahlédnout jí přes rameno nebo si kvalitní produkty zakoupit přímo v prodejně na statku. Domů si přivezete nejen spoustu krásných vzpomínek, ale také nějakou tu jihotyrolskou pochoutku.
Čísla a fakta
Ovocnářské statky v Jižním Tyrolsku
Jablka, hrušky, třešně nebo proslulé vinschgauské meruňky: jihotyrolské ovocnářské statky pěstují nádherné, na slunci vyzrálé suroviny..