&noscript=1 /> Advent na jihotyrolském venkově – čas k rozjímání
 
Advent na jihotyrolském venkově – čas k rozjímání
Advent na jihotyrolském venkově – čas k rozjímání

Čas ticha
a rozjímání

Advent na venkově

Vůně, světla a radost z očekávání

Kvetoucí větvičky svaté Barbory, sladký chléb zvaný Zelten, hvězdy ze slámy a starodávné rituální vykuřování kadidlem – o tom všem se dozvíte během adventu na jihotyrolském statku. Vaši hostitelé vám poskytnou příležitost zapojit se do hluboce zakořeněných místních zvyků.

Kvetoucí větvičky svaté Barbory, sladký chléb zvaný Zelten, hvězdy ze slámy a starodávné rituální vykuřování kadidlem – o tom všem se dozvíte během adventu na jihotyrolském statku. Vaši hostitelé vám poskytnou příležitost zapojit se do hluboce zakořeněných místních zvyků.

Když se dny krátí, noci jsou chladnější a osvětlená je jen teplá světnice, blíží se rozjímavé období roku. Místnostmi se line známá vůně skořice, svařeného vína a cukroví. Statek se naplní kouzelnou atmosférou. Vánoce jsou od nepaměti důležitým obdobím venkovského kalendáře. Příroda se ukládá k zimnímu spánku a na statku nastává klid. Po setmění sedává rodina na statku u praskajícího ohně v kamnech na dřevo a užívají si společně strávený čas. Je to čas, kdy ožívají staré zvyky a vyprávějí se příběhy. Připojit se k nim mohou i hosté v rekreačních apartmánech a pokojích na statku.

 

Světlo svíček a zimní květiny

Předvánoční týdny provází na jihotyrolských statcích světlo tradičního adventního věnce. Věnec je vyroben z čerstvých jedlových větví a zdobí ho čtyři svíčky. Každá svíčka znamená jednu adventní neděli a týden co týden naplňuje statek svou hřejivou září. Venkovské domy však nezdobí jen adventní věnce, ale také takzvané svatobarborské ratolesti. 4. prosince, na svátek svaté Barbory, se na statku řežou třešňové, forzýtiové nebo broskvové větvičky. Tyto na pupeny bohaté větvičky se pak vloží do vázy a umístí na slunný okenní parapet. Právě v době Vánoc rozkvetou větvičky svěží bílou a růžovou barvou a vnesou do tohoto zimního období krásné barvy.

 

Sladké předzvěsti Vánoc

Linecké cukroví, perníčky, vanilkové rohlíčky a skořicové hvězdičky – v adventu se venkovská kuchyně promění v pekárnu. Hostitelka s velkou zručností hněte těsto, vykrajuje tvary a pečlivě zdobí sušenky. Tradiční vánoční cukroví se připravuje podle receptů předávaných z generace na generaci. Při svařeném víně a bylinkovém čaji si mohou nejen hostitelé, ale i hosté pochutnat na sladkých dobrotách. Zvláštním jihotyrolským vánočním pečivem je Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými ořechy, sušenými hruškami, fíky, sušenými švestkami a sultánkami, který vydrží velmi dlouho čerstvý.

 

Lidové tradice

Na jihotyrolských statcích nesmí chybět bohatě ozdobený vánoční stromek. Rozhodujícím rozdílem jsou zde dekorace. Mnoho domácností si je vyrábí samo. Obzvláště oblíbené jsou ručně tkané slaměné hvězdy. K tomu se slaměná stébla zkříží a poté se svážou do složitých tvarů. Na Štědrý den se na vánoční stromek zavěšují krásné hvězdy, které dětem rozzáří oči. Adventní zvyky a tradice v regionu se táhnou až do nového roku. Mezi Vánocemi a Třemi králi (během tzv. Dvanácti dnů) se celý statek kropí svěcenou vodou. Na dveře se posvěcenou křídou napíše číslo nového roku a písmena C+M+B (zkratka "Christus mansionem benedicat", tedy "Ať Kristus požehná tomuto domu"). Tyto rituály mají vyhnat zlé duchy, ochránit hospodářství a zajistit dobrou úrodu v nadcházejícím roce. Při adventním pobytu na statku mohou hosté zažít pravé tradice a kus jihotyrolské kulturní historie.

přečtěte si více zpět

3 důvody

Vánoce na venkově

Pečení cukroví a výroba adventních věnců
Pečení cukroví

a výroba adventních věnců

Čas strávený s hostiteli v rozjímavé atmosféře
Čas strávený s hostiteli

v rozjímavé atmosféře

Vyrábění slaměných hvězd a účast na zvycích
Vyrábění slaměných hvězd

a účast na zvycích

Statky-vyhledávání

Advent na statku

Kam chcete jet?
Kdy a na jak dlouho?
jakýkoli
Typ ubytování a spolucestující
2 dospělí
Typ statku
Chov hospodářských zvířat, vinohradnictví nebo sadařství
Klasifikace
všechny klasifikace
1642 Zobrazit statek Zobrazit statky
Obnovení filtru
1642 nalezený statek nalezené statky
 | 
Pirchnerhof flower flower
Georg Unterhofer  | Ritten  (Bolzano a okolí)
Chov zvířat
Vlastní produkty ze statku : mléka, vejce, víno ...
4,9
"Velmi dobré"
(2 hodnocení)
Apartmán od 80€ za noc
Weinmesserhof flower flower flower
Angelika und Markus Laimer  | Meran  (Merano a okolí)
Ovoce, Vinařství
Vlastní produkty ze statku : mamelády, víno, čerstvé ovoce podle sezóny ...
Selské nabídky: Prohlídka sadu a vinic
4,9
"Velmi dobré"
(5 hodnocení)
Apartmán od 69€ za noc
Töllhof flower flower flower
Siegfried Mairhofer  | Bruneck
Chov zvířat
Vlastní produkty ze statku : mléka
Selské nabídky: Zažít selský všední den
Apartmán od 75€ za noc
Winkl-Hof flower flower
Martin Conci  | Kaltern an der Weinstraße  (Bolzano a okolí)
Ovoce, Vinařství
Vlastní produkty ze statku : vejce, sirup, ovocné šťávy ...
Apartmán od 75€ za noc
Gastreinhof flower flower flower
Helene und Konrad Kienzl Hafner  | Mölten  (Bolzano a okolí)
Chov zvířat
snídaně
Vlastní produkty ze statku : mléka, jogurt, sýr ...
Selské nabídky: Zažít selský všední den, Práce ve stáji, Ve stájích ...
4,9
"Velmi dobré"
(32 hodnocení)
Apartmán od 100€ za noc
Scheitenguterhof flower flower flower
Johann Ladurner  | Algund  (Merano a okolí)
Ovoce, Vinařství
prodejna na statku: mamelády, sirup, ovocné šťávy ...
4,9
"Velmi dobré"
(54 hodnocení)
Apartmán od 89€ za noc
Hirschenhof flower flower flower
Manuel Kahn  | Toblach  (Dolomity)
Chov zvířat
Vlastní produkty ze statku : uzeniny
Selské nabídky: Práce ve stáji, Ve stájích, Zažít sklizen sena ...
5,0
"Velmi dobré"
(3 hodnocení)
Apartmán od 60€ za noc
Gasserhof flower flower
Burghard Prader  | Brixen  (Eisacktal)
Chov zvířat
snídaně, polopenze
Vlastní produkty ze statku : mléka
4,9
"Velmi dobré"
(3 hodnocení)
Pokoje od 80€ za noc
Výsledek vašeho hledání

Vše o adventu na venkově

Rozzářená světla na statku

V nejklidnějším ročním období obklopuje jihotyrolské statky mimořádně rozjímavá atmosféra. Vstřícnost hostitelů a staré tradice dělají z Vánoc na statku jedinečný zážitek.