&noscript=1 /> Advent na jihotyrolském venkově – čas k rozjímání
 
Advent na jihotyrolském venkově – čas k rozjímání
Advent na jihotyrolském venkově – čas k rozjímání

Čas ticha
a rozjímání

Advent na venkově

Vůně, světla a radost z očekávání

Kvetoucí větvičky svaté Barbory, sladký chléb zvaný Zelten, hvězdy ze slámy a starodávné rituální vykuřování kadidlem – o tom všem se dozvíte během adventu na jihotyrolském statku. Vaši hostitelé vám poskytnou příležitost zapojit se do hluboce zakořeněných místních zvyků.

Kvetoucí větvičky svaté Barbory, sladký chléb zvaný Zelten, hvězdy ze slámy a starodávné rituální vykuřování kadidlem – o tom všem se dozvíte během adventu na jihotyrolském statku. Vaši hostitelé vám poskytnou příležitost zapojit se do hluboce zakořeněných místních zvyků.

Když se dny krátí, noci jsou chladnější a osvětlená je jen teplá světnice, blíží se rozjímavé období roku. Místnostmi se line známá vůně skořice, svařeného vína a cukroví. Statek se naplní kouzelnou atmosférou. Vánoce jsou od nepaměti důležitým obdobím venkovského kalendáře. Příroda se ukládá k zimnímu spánku a na statku nastává klid. Po setmění sedává rodina na statku u praskajícího ohně v kamnech na dřevo a užívají si společně strávený čas. Je to čas, kdy ožívají staré zvyky a vyprávějí se příběhy. Připojit se k nim mohou i hosté v rekreačních apartmánech a pokojích na statku.

 

Světlo svíček a zimní květiny

Předvánoční týdny provází na jihotyrolských statcích světlo tradičního adventního věnce. Věnec je vyroben z čerstvých jedlových větví a zdobí ho čtyři svíčky. Každá svíčka znamená jednu adventní neděli a týden co týden naplňuje statek svou hřejivou září. Venkovské domy však nezdobí jen adventní věnce, ale také takzvané svatobarborské ratolesti. 4. prosince, na svátek svaté Barbory, se na statku řežou třešňové, forzýtiové nebo broskvové větvičky. Tyto na pupeny bohaté větvičky se pak vloží do vázy a umístí na slunný okenní parapet. Právě v době Vánoc rozkvetou větvičky svěží bílou a růžovou barvou a vnesou do tohoto zimního období krásné barvy.

 

Sladké předzvěsti Vánoc

Linecké cukroví, perníčky, vanilkové rohlíčky a skořicové hvězdičky – v adventu se venkovská kuchyně promění v pekárnu. Hostitelka s velkou zručností hněte těsto, vykrajuje tvary a pečlivě zdobí sušenky. Tradiční vánoční cukroví se připravuje podle receptů předávaných z generace na generaci. Při svařeném víně a bylinkovém čaji si mohou nejen hostitelé, ale i hosté pochutnat na sladkých dobrotách. Zvláštním jihotyrolským vánočním pečivem je Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými ořechy, sušenými hruškami, fíky, sušenými švestkami a sultánkami, který vydrží velmi dlouho čerstvý.

 

Lidové tradice

Na jihotyrolských statcích nesmí chybět bohatě ozdobený vánoční stromek. Rozhodujícím rozdílem jsou zde dekorace. Mnoho domácností si je vyrábí samo. Obzvláště oblíbené jsou ručně tkané slaměné hvězdy. K tomu se slaměná stébla zkříží a poté se svážou do složitých tvarů. Na Štědrý den se na vánoční stromek zavěšují krásné hvězdy, které dětem rozzáří oči. Adventní zvyky a tradice v regionu se táhnou až do nového roku. Mezi Vánocemi a Třemi králi (během tzv. Dvanácti dnů) se celý statek kropí svěcenou vodou. Na dveře se posvěcenou křídou napíše číslo nového roku a písmena C+M+B (zkratka "Christus mansionem benedicat", tedy "Ať Kristus požehná tomuto domu"). Tyto rituály mají vyhnat zlé duchy, ochránit hospodářství a zajistit dobrou úrodu v nadcházejícím roce. Při adventním pobytu na statku mohou hosté zažít pravé tradice a kus jihotyrolské kulturní historie.

přečtěte si více zpět

3 důvody

Vánoce na venkově

Pečení cukroví a výroba adventních věnců
Pečení cukroví

a výroba adventních věnců

Čas strávený s hostiteli v rozjímavé atmosféře
Čas strávený s hostiteli

v rozjímavé atmosféře

Vyrábění slaměných hvězd a účast na zvycích
Vyrábění slaměných hvězd

a účast na zvycích

Statky-vyhledávání

Advent na statku

La Munt flower flower flower
Stefan Pedevilla  | Enneberg
Chov zvířat
snídaně
Produktový koutek: mléka, vejce, mamelády ...
Selské nabídky: Zažít selský všední den, Práce ve stáji, Ve stájích ...
Apartmán od 110€ za noc
Beikircherhof flower flower flower
Johann Obermair  | St. Lorenzen
Chov zvířat
Vlastní produkty ze statku : mléka, vejce, brambory ...
Selské nabídky: Zažít selský všední den, Práce ve stáji, Ve stájích
Apartmán od 58€ za noc
Laimbruchhof
Harald Hofer  | Pfitsch  (Eisacktal)
Chov zvířat
snídaně
prodejna na statku: vejce, mamelády, sirup ...
Selské nabídky: Ve stájích, Zažít sklizen sena, Prohlídka dvora ...
Apartmán od 188€ za noc
Garnhof flower flower flower
Traut Wolfgang  | Latsch  (Vinschgau)
Ovoce
Vlastní produkty ze statku : špek, uzeniny, vejce ...
Selské nabídky: Zažít selský všední den
4,9
"Vynikající"
(41 hodnocení)
Apartmán od 64€ za noc
Moarhof flower flower flower flower
Daniel Sigmund  | Vahrn  (Eisacktal)
Chov zvířat, Vinařství
snídaně
Produktový koutek: mléka, vejce, mamelády ...
Selské nabídky: Spolupráce pri sklizni vína, Zažít selský všední den, Práce ve stáji ...
Apartmán od 150€ za noc
Cone da Val flower flower flower
Hans Trebo  | Enneberg
Chov zvířat
Vlastní produkty ze statku : mléka, vejce, čerstvá zelenina podle sezóny ...
Selské nabídky: Zažít selský všední den, Práce ve stáji, Ve stájích ...
5,0
"Velmi dobré"
(14 hodnocení)
Apartmán od 60€ za noc
Pirchhof flower flower flower
Erich Müller  | Naturns  (Merano a okolí)
Chov zvířat
snídaně
Vlastní produkty ze statku : mléka, uzeniny, vejce ...
Selské nabídky: Ve stájích, Zažít sklizen sena
4,7
"Velmi dobré"
(21 hodnocení)
Pokoje od 80€ za noc
Apartmán od 67€ za noc
Tschurtschenthalerhof am Ort flower flower flower
Tschurtschenthaler  | Sexten  (Dolomity)
Chov zvířat
snídaně
Vlastní produkty ze statku : mléka, vejce, mamelády ...
3,0
"Uspokojivé"
(3 hodnocení)
Apartmán od 90€ za noc

Vše o adventu na venkově

Rozzářená světla na statku

V nejklidnějším ročním období obklopuje jihotyrolské statky mimořádně rozjímavá atmosféra. Vstřícnost hostitelů a staré tradice dělají z Vánoc na statku jedinečný zážitek.