Dny ahrntalského sýra graukäse, jemuž Jihotyrolané říkají "graukas", nabízejí prohlídky sýráren, ochutnávky a pokrmy s touto tvarůžkovou specialitou.
Pikantní, nízkotučný, trochu zapáchající, ale velmi výrazné chuti: řeč je o ahrntalském tvarůžkovém sýru graukäse, kterému se v Jižním Tyrolsku říká "graukas".
Každoročně se během Dnů ahrntalského sýra graukäse vše točí kolem tohoto druhu sýra, který je známý i za hranicemi provincie. Zatímco sýraři z ahrntalských sýráren nabízejí prohlídky a ochutnávky s průvodcem, restaurace a různé horské chaty a salaše nabízejí po celý týden skutečnou pastvu pro chuťové buňky se speciálními pokrmy z tohoto šedého sýra.
Hlavním bodem Dnů ahrntalského sýra graukäse je však Slavnost sýra graukäse ve Steinhausu, kde se vybírá nejlepší ahrntalský graukäse a návštěvníci se mohou těšit na ukázky vaření s kuchaři, speciální menu s tímto sýrem a sýrový a farmářský trh. Slavnost sýra graukäse doprovází živá hudba.