Šenky
Jídelní lístek na statku
Nahlédnutí do nabídky
Pochutnávat si u sedláka znamená užívat si přímo od výrobce. To se opět projevuje v kuchyni na statku. Selka tam z vlastních produktů ze statku připravuje nejrůznější pochoutky. V našich selských a vinařských šencích si můžete pochutnat na následujících pokrmech.
Pochutnávat si u sedláka znamená užívat si přímo od výrobce. To se opět projevuje v kuchyni na statku. Selka tam z vlastních produktů ze statku připravuje nejrůznější pochoutky. V našich selských a vinařských šencích si můžete pochutnat na následujících pokrmech.
Velmi oblíbená je Jihotyrolská Marende, která zve k útulnému občerstvení s domácím selským špekem, klobásou "Kaminwurzen", uzeným "Geselchtem" a sýrem, stejně jako s máslem a chutným selským chlebem. K tomu se podává dobrá kapka vína.
Co se týče teplých předkrmů, na vrcholu seznamu tradičních jídel jsou domácí těstovinové taštičky, "Schlutzer" a "Tirtlen", stejně jako polévky, knedlíky a nudle.
Série typických jihotyrolských specialit pokračuje hlavními chody: vydatná jídla jako "Schöpsernes" (jehněčí pečeně), "Bauernbratl" (selská pečeně), guláš, nakládané vepřové maso a domácí klobásy způsobí v kuchyni rozruch nejen v chladném období. Jako příloha se podávají chutné brambory, především domácí, a pikantní kysané zelí.
Za ochutnání však stojí i mnoho venkovských sladkostí: "Krapfen" (smažené plněné taštičky) s různými náplněmi od meruňkové marmelády až po takzvané "Kloatzen" (sušené hrušky) a mák. Srdce nejednoho mlsného jazýčku se rozbuší také u “Schmarrnu” (trhanec), "Kniekiechl" a štrúdlů všeho druhu. Chcete-li si uvařit venkovské pokrmy doma, můžete si přečíst recepty zde.