pecivo
Jihotyrolské vánoční koláče s oříšky (Zelten)
Vánoční koláče s oříšky (Zelten)
Jediným luxusem pro zemědělce o Vánocích byla po dlouhou dobu příprava Zelten, chléb ze sušeného ovoce.

Maria Ganthaler
Hospodyně z Pflanzerhof
Přísady
přibližně. 30 kusů
40 MIN.
-
1 kghrubě nasekané oříšky
-
1 kgsultánky nebo rozinky
-
1 kgjemně nasekané sušené fíky
-
150 gcukru
-
2citrony
-
2pomeranče
-
2 lžickaanýzu
-
2 lžickakmín
-
1 lžickamletá skořice
-
1/2 lžickamletý hřebíček
-
1 špetkasůl
-
500 mlsvařené víno
150
g
pšeničná mouka
100
g
žitná mouka
25
g
sušené droždí
1
špetka
sůl
1
lžíce
oleje
půlky oříšků
mandle
kandované třešně
cukrová voda na potření
Příprava - Jihotyrolské vánoční koláče s oříšky (Zelten)
-
1.
KrokDen předem si připravte všechny oříšky, zalijte je svařeným vínem a dobře promíchejte. Přikryté je nechte přes noc na chladném místě louhovat. -
2.
KrokDruhý den připravte kynuté těsto, všechny suroviny dobře promíchejte a uhněťte těsto, které pak nechte chvíli kynout. -
3.
KrokKynuté těsto přidejte ke směsi oříšků a důkladně prohněťte. Vytvarujte koláče a před pečením je potřete cukrovou vodou. Pečte při teplotě přibližně 175° po dobu 40 minut. -
4.
KrokPo upečení opět potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlemi nebo kandovanými třešněmi. -
5.
KrokKoláčky nechte dobře vychladnout (asi 24 hodin) a zabalte je do potravinové fólie. Nechte je alespoň týden odpočívat. -
Hodně štěstí

Maria Ganthaler
Selka nabízející dovolenou na statku pod značkou "Roter Hahn"
Pflanzerhof v Burgstallu