Vinařské šenky
Zastávka ve vinařském šenku
Vinařství a jejich nabídka
Hosté i místní obyvatelé se po vydatné podzimní túře rádi zastaví v jednom z tradičních jihotyrolských šenků (Buschenschank) a vychutnají si chutný törggelen. Hosté však již dávno objevili výhody těchto šenků i pro jarní výlet.
Hosté i místní obyvatelé se po vydatné podzimní túře rádi zastaví v jednom z tradičních jihotyrolských šenků (Buschenschank) a vychutnají si chutný törggelen. Hosté však již dávno objevili výhody těchto šenků i pro jarní výlet.
Stále více vinařských šenků se stává oblíbeným cílem jarních výletů. V této době hosté oceňují především krásně udržované venkovní prostory se slunečnými terasami a nádherný výhled. Podává se zde vše, co příroda v daném ročním období nabízí. Od chřestových pokrmů, bylinkových noků a jarních salátů přes kopřivové knedlíky a taštičky plněné divokým česnekem až po jemné pokrmy z jehněčího a telecího masa. A i na jaře lze díky venkovské poloze spojit návštěvu vinařského šenku s pěší túrou.
Definice Buschenschank
Ale co je vlastně Buschenschank (vinařský šenk) v Jižním Tyrolsku? Vinařský šenk se musí nacházet ve vinařské oblasti, protože příslušná licence je povinně spojena s lisováním a podáváním vlastního vína. Provozovatel vinřského šenku je tedy vždy vinařem, sklepmistrem a hostinským v jedné osobě. Za své jméno vděčí tato zařízení kytici místních rostlin, tzv. "Buschen". Ten se na podzim na začátku sezóny Törggele vyvěšuje nad vchodem do domu.
Právě tady vzniklo Törggelen
Kaštanům i vínu se daří pouze v obzvláště mírném podnebí. To je důvod, proč se podle staré tradice “törggeluje” pouze ve vinařském šenku na vinařských statcích v údolí Etschtal a Eisacktal. Výraz "Törggelen" pochází z latinského "Torculus" (lis na víno).
Během slavností Törggelen se podává typické "Törggelemenü". Jako předkrm se podávají "Gerstsuppe" (ječná polévka), "Kasnocken" (sýrové noky) nebo "Schlutzer" (těstovinové taštičky) a jako hlavní chod zabíjačková mísa s nakládaným vepřovým masem (Surfleisch), žebírky, různými klobásami, knedlíky a kysaným zelím. Na závěr se podávají pečené kaštany a sladké smažené taštičky "Krapfen" - a možná i sklenka domácí pálenky.
Ačkoli jednotlivé vinárny podávají Törggelemenü ve svých vinných sklepech, ve většině vinařství převládl zvyk vítat hosty v dřevem obložených světnicích. Tyto rustikální světnice vyzařují velmi zvláštní a domáckou atmosféru.