Šenky
Typické Törggelemenü
Nyní je čas na hostinu
Původně bylo Törggelen (jihotyrolské dožínky) svátkem díků pro pomocníkům při sklizni, pro které zemědělci pořádali velkou hostinu. I dnes se zde podává to nejlepší z venkovské kuchyně, připravované s láskou převážně z vlastních produktů. Na stůl se podává klobásová polévka, "Kasnocken" nebo "Schlutzer" jako předkrm a zabijačkový talíř s masem, žebírky, různými klobásami, knedlíky a kysaným zelím jako hlavní chod. Na závěr jsou připraveny pečené kaštany, ořechy nebo sladké "Krapfen" s lahodnou náplní - a možná i sklenka domácí pálenky.
přečtěte si více
Das Törggelen hätte nicht diesen Charme, wenn nicht jeder Buschenschank sein ganz besonderes Törggelemenü anbieten würde. Manch einer beginnt zum Beispiel nicht mit den Vorspeisen sondern mit einem Gruß aus dem Speckkeller. Dabei wird ein in zartdünne Scheiben geschnittener Bauchspeck Marke „Eigenbau“ mit ofenwarmem Bauernbrot serviert. Die Vorspeisen werden gerne mit einer feinen Kürbis- oder Kastaniensuppe ergänzt. Aber auch die im Eisacktal beheimateten „Erdäpfelblattln mit Kraut“ erfreuen sich immer größerer Beliebtheit. Die obligatorische „Schlachtplatte“ wird mancherorts mit einer frisch zubereiteten „Blutwurst“ aufgebessert. Bei den Nachspeisen dominieren die berühmten „Krapfen“, die aber je nach Vorliebe der Bäuerin und je nach Gebiet etwas anders ausfallen. So haben beispielsweise die Barbianer „Krapfen“ eine völlig andere Form wie jene aus Villanders. Ein paar Bäuerinnen verwöhnen ihre Gäste zudem mit „Äpfelkiechln“ oder „Buchteln“.
Törggelen by nemělo takové kouzlo, kdyby každý Buschenschank nenabízel své vlastní, velmi zvláštní Törggelemenü. Někteří například nezačínají předkrmem, ale pozdravem z udírny. Tenký plátek domácího špeku se podává s ještě teplým selským chlebem. Předkrmy často doplňuje jemná dýňová nebo kaštanová polévka. Stále větší oblibě se však těší také "Erdäpfelblattln mit Kraut" (bramborové placky se zelím), které pocházejí z údolí Eisacktal. Obligátní "Schlachtplatte" (zabijačková mísa) je někdy obohacena o čerstvě připravenou "Blutwurst" (jitrnice). Dezertům dominují proslulé smažené taštičky “Krapfen”, které se však poněkud liší v závislosti na preferencích selky a regionu. Například "Krapfen" z Barbianu mají zcela jiný tvar než ty vilandrovské. Některé selky své hosty rozmazlují také jablečnými koláčky "Äpfelkiechln" nebo buchtami.