Spíže
Kdoulové čatní
Kdoulové čatní
Kdoule je téměř zapomenuté ovoce. Syrové plody jsou nejedlé, ale jako čatní připomínají chutí jablka, hrušky a citrony.

Evi Messner
Hospodyně z Rielinger-Hof
Přísady
2 velké sklenice
60 MIN.
-
1 kgkdoulí, očištěných, zbavených jadřinců a nakrájených nahrubo
-
500 gcukru
-
200 mljablečný ocet
-
200 mljablečné šťávy
-
pepř a peperoncino podle chuti
Příprava - Kdoulové čatní
-
1.
KrokCukr zkaramelizujte v hrnci, zalijte sklenicí jablečného octa a přilijte sklenici jablečné šťávy. Nechte vařit, dokud se cukr opět nerozpustí (občas se vytvoří se hrudky). -
2.
KrokPřidejte kdoule. -
3.
KrokDochuťte pepřem a peperoncinem podle chuti. V případě potřeby přidejte více jablečné šťávy. -
4.
KrokPřiveďte vše k varu a asi po 5 minutách nalijte do sklenic. -
Hodně štěstí

Evi Messner
Hospodyně provozující vinařský šenk pod značkou "Roter Hahn"
Rielinger-Hof v Rittenu/Siffian