Přírodní barvení kraslic
Cibulové slupky, špenát a červené zelí barví velikonoční vajíčka obzvlášť šetrně a přirozeně.
Co by to bylo za velikonoce bez barevných velikonočních vajíček? Cibulové slupky, špenát a červené zelí barví velikonoční vajíčka obzvlášť šetrně a přirozeně.
K barvení používejte vejce šťastných, spokojených slepic - skořápka je tvrdší a vejce zdravější. Navíc je to přece příjemnější, když víte, že se zvířatům žije dobře, že? Nejlépe to jde s bílými nebo světlými vejci, protože barvení přírodními materiály není nikdy tak výrazné jako u umělých barviv. První krok: uvařte vejce natvrdo a poté je potřete octovou vodou.
K barvení jsou vhodné následující přírodní suroviny: - Zelené barvivo: špenát, petržel, třezalka tečkovaná. - Modré barvivo: ostružiny, borůvky, červené zelí - Žluté barvivo: květy heřmánku, šafrán, listy jabloně - Oranžové barvivo: mrkev - Červené barvivo: červená řepa - Hnědé barvivo: slupky červené cibule, káva, čaj
Z vybraných surovin si vařením ve vodě připravte vlastní vývar. Tip: Velké suroviny nakrájejte nahrubo. Při vaření platí následující pravidla: - Zelenina: 500 g na 2 litry vody, není nutné namáčet, doba vaření 35 minut. - Květy, listy, bylinky a plody: 30 až 100 g na 2 litry vody, několik hodin namáčet, vařit 35 až 60 minut. - Káva a čaj: 30 až 50 g na 2 litry vody, není nutné namáčet, doba vaření 25 až 30 minut.
Chcete-li vajíčka nejen pestře obarvit, ale také jim dát jedinečný vzor, můžete opět využít přírodu. Listy nebo květy lze použít k vytvoření nejrůznějších dekorací. Jednotlivé části lehce navlhčete a položte je na vajíčko. Nyní opatrně přetáhněte kousek nylonové punčochy a pevně ji zavažte, aby nic nesklouzlo.
Připravená vejce vložte na půl hodiny do vychladlého vývaru. Vejce byste měli opakovaně obracet, aby bylo zbarvení rovnoměrné. Poté vejce osušte na kuchyňské utěrce. Aby se pěkně leskla, můžete je na závěr potřít kůrou ze slaniny.
Barevná hra: naťukávání vajíče
Na jihotyrolských statcích je barvení velikonočních vajíček tradičně rodinnou záležitostí a pro děti velkou zábavou. Barvení se obvykle koná na Zelený čtvrtek. Nyní začíná velké čekání na Velikonoční neděli. Ve sváteční den se barevná vajíčka nejen jedí, ale také se používají k tradiční hře. Při naťukávání vajec se podle staré tradice určuje vejce s nejtvrdší skořápkou. Zelené, žluté, modré nebo červené, každý si vybere své oblíbené vejce. Jeden hráč zasahuje svým vejcem skořápku druhého hráče. Nejprve na špičatou stranu, poté na kulatou stranu velikonočního vajíčka. Vítězem se stává hráč, jehož vejce zůstane na konci neporušené.