Šenky
Törggelen am Ursprung (“Původní Törggelen”)
Zažijte tento zvyk na vlastní kůži
Törggelen není jen Törggelen. Pouze v jihotyrolských šencích, pouze tam, kde rostou kaštany a vinná réva, a pouze na podzim lze tento jihotyrolský zvyk zažít autenticky. Iniciativa "Törggelen am Ursprung" ukazuje, kde si můžete vychutnat pravé Törggelen.
Törggelen není jen Törggelen. Pouze v jihotyrolských šencích, pouze tam, kde rostou kaštany a vinná réva, a pouze na podzim lze tento jihotyrolský zvyk zažít autenticky. Iniciativa "Törggelen am Ursprung" ukazuje, kde si můžete vychutnat pravé Törggelen.
Jihotyrolské šenky typu Buschenschank, které jsou součástí iniciativy "Törggelen am Ursprung", nabízejí domácí pokrmy, zcela domácí lisované víno a místní kaštany.
"Buschen" jako rozlišovací znak
Poznáte je podle toho, že nad vchodem visí nápis "Buschen", a nacházejí se podél Kaštanové stezky v údolí Eisacktal a v klasických vinařských a kaštanových oblastech Jižního Tyrolska v okolí Bolzana, v regionech Unterland a Überetsch, jakož i v údolí Etschtal, Burggrafenamtu a oblasti Völser. Co mají společného: Oslavují jihotyrolský zvyk tím originálním způsobem - pouze na podzim a v místech, kde roste vinná réva a kaštany. Všechny zúčastněné šenky splňují také kritéria kvality značky "Roter Hahn".
Typické Törggelemenü
Při podzimním Törggelen se podávají nejlepší pokrmy venkovské kuchyně z mnoha zemědělských produktů připravených s velkou láskou. Na stůl se podává klobásová polévka, "Kasnocken" (sýrové noky) nebo "Schlutzer" (těstovinové tačtičky) jako předkrm a zabijačkový talíř s nakládaným vepřovým masem, žebírky, různými klobásami, knedlíky a kysaným zelím jako hlavní chod. Na závěr jsou připraveny pečené kaštany a sladké smažené taštičky (Krapfen) s lahodnou náplní - a možná i sklenka domácího piva.
Törggelen jako kdysi
"Skutečná" sezóna Törggelen začíná první říjnovou sobotu zahajovacím festivalem. Při oficiálním zahájení "Törggelen am Ursprung" zapálí všechny zúčastněné Buschenschänke tzv. "Keschtnfeuer" (kaštanový oheň). Vedle pečených kaštanů, domácích vín a řady vlastních produktů ze statku otevírají hospodáři od 18 hodin také své statky pro prohlídky s průvodcem, ochutnávky vín a další. Každý Buschenschank nabízí aktivity, při kterých hostitelé vyprávějí nejrůznější příběhy o svém statku.